Workshops & Projecten

Muziek

Muziekworkshops

Muzikant in de klas
Een muzikant komt in de klas zijn/haar instrument laten zien en horen. Hoe klinkt het instrument, hoe bespeel je het, hoe kun je muzikant worden? Moet je dan veel oefenen? De kinderen mogen vragen stellen en maken kennis met een muzikant en zijn passie voor zijn instrument. Na de inleiding van 30 minuten mogen de kinderen in kleine groepjes met de muzikant meedoen om het instrument nog beter te leren kennen. Groep: 1 t/m 8 Duur: 90-120 minuten Locatie: op school of bij Elzer Educatie 

Groep: 1 t/m 8
Duur: 90-120 minuten
Locatie: Op school of bij Elzer

Slagwerk
met alles wat we hebben

In deze workshop leren de kinderen bodysounds maken met hun lichaam en klanken met hun stem. Dat zijn instrumenten die ze altijd bij zich hebben en waar je thuis verder mee kunnen oefenen. Daarnaast maken wij een uitstap naar de djembé, boomwhackers en handpercussie om op een swingende manier te leren musiceren.

Groep:   1 t/m 8
Duur:     afhankelijk van groep
Locatie: op school of bij Elzer Educatie 

Body percussie
Wat is er nou makkelijker dan je eigen lichaam te gebruiken als muziekinstrument? Precies! Helemaal niets. In de workshop bodypercussie maak je ritmes met je handen en voeten. Je zult merken dat het ontzettend gaaf klinkt als alle kinderen tegelijk meedoen!

Groep:   4 t/m 8
Duur:     30 minuten
Locatie: op school of bij Elzer Educatie 

Djembe
De kinderen kennen ze vast, die Afrikaanse trommels. In een half uur krijgen ze een snelcursus over hoe ze dit instrument kunnen bespelen en welke verschillende technieken ze daarbij kunnen gebruiken. Zere handen gegarandeerd!

Groep:    4 t/m 8
Duur:      30 minuten
Locatie: op school of bij Elzer Educatie 

Rap
Tijdens de workshop rap leren de kinderen de basisprincipes kennen van rap. Hoe begin je met een tekst schrijven? Hoe verzamel je inspiratie? Ze zullen ook leren op welke manieren ze op een beat kunt rappen, wat de flow betekent en hoe ze op een creatieve manier woorden kunnen gebruiken. Laat je verrassen en inspireren door de kracht van het woord!

Groep:    6 t/m 8
Duur:      1,5 uur
Locatie:  op school of bij Elzer Educatie 

Slagwerk 2.0
Trommels, vaten, emmers, metalen, percussie als instrumenten en een heleboel stokken. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar in de slagwerkworkshop 2.0 gaan kinderen aan de slag met van alles en nog wat. In deze workshop leren ze stokken te gebruiken, ritmes te spelen, maar vooral plezier te maken met slagwerk. Naast al het slagwerk geweld worden ze begeleid door een backing track waarin de grootste hits van het moment voorbij komen. Eigenlijk wanen ze zich dus heel even in de band van de artiest! Goed opletten geblazen, want voordat je het weet ben je bij het volgende gedeelte!

Groep:    4 t/m 8
Duur:     45-90 minuten
Locatie: op school of bij Elzer Educatie 

Soundscape
Denk je wel eens “wat hoor ik eigenlijk als ik naar school fiets?” of: “Wat als je op zondag een wandeling in het bos maakt?” In de workshop soundscape gaan kinderen samen met hun klasgenoten een eigen soundscape opnemen, gebaseerd op een omgeving. Stel je voor dat je in een weiland staat, wat hoor je? Hoe klinkt dat? Hoe kun je dat nabootsen? Na de workshop hebben ze hun eigen opname. Als ze hun ogen dicht doen en de soundscape beluisteren, is het net of ze weer even in het weiland zijn.

Groep:    6 t/m 8
Duur:     45-90 minuten
Locatie: op school of bij Elzer Educatie 

Muziekprojecten

Muziek met een staartje
De muziekdocent geeft in een groep een introductie van een bepaald instrument aan de hand van een verhaal. De kinderen leren een liedje over dit instrument. De volgende les komt de muzikant met zijn instrument op bezoek in de klas, gaat verder met dit verhaal en speelt samen met de kinderen. Tijdens het project worden er verschillende instrumenten besproken, bespeeld en wordt er gezongen.

Groep: 1 t/m 4
Duur: 45-60 minuten
Aantal: 6-10 lessen
Locatie: op school of bij Elzer Educatie 

Slagwerk & zang
met alles wat we hebben

In deze lessenreeks leren de kinderen bodysounds maken met hun lichaam en klanken met hun stem. Dat zijn instrumenten die ze altijd bij zich hebben en waar je thuis verder mee kunnen oefenen. Daarnaast maken wij een uitstap naar de djembé, boomwhackers, handpercussie en alles wat we in de omgeving vinden om op een swingende manier te leren musiceren en een eigen slagwerk compositie maken.

Groep: 1 t/m 4
Duur: 45-60 minuten
Aantal: 6-10 lessen
Locatie: op school of bij Elzer Educatie 

Pop in de school
In de eerste week komen onze docenten op school voor een inspiratiedag waar alle kinderen kennis kunnen maken met verschillende instrumenten (keuze uit; gitaar, keyboard, slagwerk, saxofoon, trompet en zang)

Na de inspiratiedag kiezen de kinderen met welk instrument ze de gedurende lessenreeks verder willen. Kinderen leren de instrumenten kennen en bespelen waarbij er ook aandacht is voor de algemene muzikale vorming. Natuurlijk vindt er aan het einde van de reeks een presentatie plaats.

Na deze lessen is eventueel doorstroming mogelijk naar een schoolband of schoolkoor.

Groep: 5 t/m 8
Duur: 45-60 minuten
Aantal: 6-10 lessen
Locatie: op school of bij Elzer Educatie 

Rappen (en produceren)

In een aantal lessen krijgen de kinderen les van een echte rapper. Tijdens de lessen leren ze de basisprincipes kennen van rap. Hoe begin je met een tekst schrijven? Hoe verzamel je inspiratie? Ze leren ook op welke manieren je op een beat kunt rappen, wat flow betekent en hoe ze woorden op een creatieve manier kunnen gebruiken. Laat je verrassen en inspireren door de kracht van het woord! Dit project kan ook uitgebreid worden met produceren, waarbij kinderen kennis maken met het opnemen van muziek.

Groep: 6 t/m 8
Duur: 45 minuten 
Aantal: 6-10 lessen
Locatie: op school of bij Elzer Educatie 

Muziek door de school
36 weken muziekverdieping

Gedurende 36 weken werken kinderen aan 6 muziekmodules. Kinderen hoeven niet meer te kiezen voor een instrument maar kunnen ieder instrument 6 weken proberen onder begeleiding van een vakdocent. Standaard komen wij met de volgende modules:

Module 1: AMV (algemene muzikale vorming)
Module 2: Zang
Module 3: Gitaar
Module 4: Keyboard
Module 5: Drums/Slagwerk
Module 6: Saxofoon

Liever een andere instrument? In overleg is veel mogelijk